• Let op: 1900 Nederlanders opgelicht door nep-Microsoftmedewerkers

Let op: 1900 Nederlanders opgelicht door nep-Microsoftmedewerkers

Clock Geplaatst op donderdag 22 juni 2017

In de afgelopen anderhalf jaar zijn 1900 Nederlanders opgelicht door mensen die zich voordoen als Microsoftmedewerker en stellen dat er problemen met de computer zijn, zo heeft de politie vandaag bekendgemaakt. De slachtoffers verloren honderdduizenden euro’s, waarbij een iemand zelfs voor 70.000 euro werd opgelicht.

Vorig jaar ging het nog om 1100 slachtoffers, terwijl in de eerste helft van dit jaar al 800 mensen het schip in gingen. De oplichters bellen mensen op en stellen dat er problemen met de computer zijn die zij kunnen verhelpen. Vervolgens wordt geprobeerd om het slachtoffer software te laten installeren waarmee de oplichter de computer kan overnemen. Soms verschaffen de oplichters zich zo toegang tot internetbankieren en maken dan geld over van de rekening van het slachtoffer.

“Het vermoeden is dat er meerdere criminele groepen met deze vorm van oplichting bezig zijn. De methodes kunnen dus verschillen”, aldus de politie. Gisteren verscheen het Cybersecuritybeeld Nederland van het National Security Centrum. Eén van de bevindingen daarin is dat de weerbaarheid van Nederlanders achterblijft bij de groeiende dreiging. De ‘Microsoftscam’ is daar volgens de politie een voorbeeld van. Deze vorm van cybercrime bestaat al sinds 2009 met een steeds iets andere werkwijze. “De recente toename van het aantal aangiften laat zien dat mensen daar helaas nog steeds onvoldoende weerbaar tegen zijn”, aldus Rob van Bree van de politie.

De politie adviseert mensen om direct op te hangen als ze door iemand worden gebeld die zich als Microsoftmedewerker voordoet. “En doe altijd aangifte als je tóch het slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting. Want hoewel het opsporen moeilijk is doordat de oplichters vanuit het buitenland opereren, gebruik maken van niet te traceren telefoonnummers en van software die geen sporen achterlaat, helpt een aangifte. De politie krijgt zo inzicht in hun werkwijze.”

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon