• Israëlische geheime dienst ontdekte plannen voor laptopbom

Israëlische geheime dienst ontdekte plannen voor laptopbom

Clock Geplaatst op dinsdag 13 juni 2017

De Israëlische inlichtingendienst heeft enkele maanden geleden een aantal bommenmakers in Syrië gehackt en zo informatie over plannen voor een laptopbom ontdekt. Dat laat de New York Times weten. De ontdekking zorgde voor het laptopverbod dat de Amerikaanse autoriteiten eind maart invoerden.

Reizigers op directe vluchten naar de VS vanaf tien internationale vliegvelden in Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Qatar, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië mogen laptops niet meer in hun handbagage meenemen. Ook vonden er gesprekken tussen de EU en VS plaats om een dergelijk verbod voor vluchten vanaf Europa in te voeren, maar dat is nog niet het geval.

Volgens de New York Times werd dankzij de Israëlische operatie achterhaald dat een terroristische groep aan explosieven werkte die niet door scanners werden opgemerkt en er precies als batterijen voor laptops uitzagen. Twee Amerikaanse bronnen laten aan de krant weten dat de inlichtingen zo goed waren dat er zelfs werd achterhaald hoe de bommen tot ontploffing konden worden gebracht. Na de Verenigde Staten stelde ook Groot-Brittannië een laptopverbod voor zes landen in.

Bron: Security.nl

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon