Koenders lanceert Internationale Cyberstrategie

Clock Geplaatst op woensdag 8 maart 2017

Het is belangrijk dat Nederland zich weerbaar opstelt in dit digitale tijdperk. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft daarom vandaag een Internationale Cyberstrategie naar de Tweede Kamer gestuurd.

‘Nederland wil een veilig, vrij en open internet. Dat is niet vanzelfsprekend. We moeten onze vitale infrastructuur (o.a. overheid, energiesector, banken) beschermen tegen cyberaanvallen. Daarom moeten we een verbond smeden met landen, internationale organisaties, de IT-gemeenschap, academici en maatschappelijke organisaties.’, aldus minister Koenders.

In de Internationale Cyberstrategie maakt het kabinet zich hard op zes terreinen: economische groei en ontwikkeling van het internet, effectieve internetgovernance, verdere versterking van cybersecurity, bestrijding van cybercrime, internationale vrede, veiligheid en stabiliteit en rechten en internetvrijheid.

Koenders is maandag bij de presentatie van de Tallinn Manual 2.0 in Den Haag. Dit handboek, geschreven door een internationale groep vooraanstaande juristen, doet uit de doeken hoe je het internationaal recht kan toepassen bij cyberoperaties. De minister schreef het voorwoord voor de Talinn Manual 2.0.

‘De dreiging van digitale aanvallen en ondermijnende desinformatie is de afgelopen jaren steeds groter geworden. De Talinn Manual 2.0 is een onmisbare leidraad in dit nog relatief onontgonnen terrein. Veel regels stammen nog van voor het bestaan van cyberoperaties, maar hackers met slechte bedoelingen en de wijde verspreiding van nepnieuws zijn nu dagelijkse realiteit. Duidelijkheid over de regels om hiertegen op te treden is nu broodnodig,’ aldus Koenders.

(bron: Rijksoverheid.nl)

aanbiedingsbrief-bij-de-internationale-cyberstrategie

de-nationale-cyber-security-strategie-definitief

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon