• Tweede Kamer stemt voor hackvoorstel

Tweede Kamer stemt voor hackvoorstel

Clock Geplaatst op woensdag 4 januari 2017

De Tweede Kamer heeft dinsdag voor de zogenaamde ‘hackwet’ gestemd, waarmee de politie onder andere de bevoegdheid krijgt om computers en smartphones te hacken. Er werd ook een amendement aangenomen dat een meldplicht voor kwetsbaarheden introduceert.

Verschillende partijen stemden voor het wetsvoorstel, waaronder PvdA, VVD, CDA, SGP en ChristenUnie. Andere partijen stemden tegen: D66, SP, GroenLinks en de PVV. De PVV lichtte haar stem nog toe door te stellen dat de bevoegdheden weliswaar nodig zijn, maar ook ver gaan. Doordat haar voorstel om de wet aan te passen geen kans had, zag de partij ‘geen andere weg dan tegen het voorstel te stemmen’. De stem van de PVV heeft gevolgen voor het behalen van een meerderheid voor het wetsvoorstel in de Eerste Kamer, die nu aan zet is.

Ton Siedsma van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom laat aan Tweakers weten dat ‘de race in de Eerste Kamer nog niet is gelopen’ en dat er nog kansen zijn dat het voorstel er niet doorheen komt. Gebaseerd op de huidige stemming zou het voorstel het net kunnen halen met een minimaal aantal stemmen. Siedsma zegt over het voorstel: “Op papier ziet het er misschien goed uit, maar in de praktijk zitten er nog veel haken en ogen aan. Zo heeft het amendement over de inperking van de apparaten die de politie mag hacken, het niet gehaald. Ook de inzet van de hackbevoegdheid in het buitenland is slecht geregeld.”

Het ‘hackvoorstel’, zoals het wetsvoorstel Computercriminaliteit III ook wel wordt genoemd, introduceert onder andere de bevoegdheid voor de politie om op afstand apparaten als smartphones en computers te hacken. Andere vernieuwingen zijn het strafbaar maken van handel in gestolen gegevens, het ontoegankelijk maken van gegevens door de politie en het inzetten van ‘lokpubers’ om personen op te sporen die op internet contact zoeken met minderjarigen.

Het voorstel voor de wet werd ongeveer een jaar geleden bij de Tweede Kamer ingediend en is in de maak sinds 2013. In een hoorzitting die in februari werd gehouden, stuitte het op kritiek vanuit bedrijven, de privacytoezichthouder en academici. Het stond niet zozeer ter discussie dat de politie hackbevoegdheden zou krijgen, maar met welke waarborgen deze bevoegdheden omkleed zouden worden en welk toezicht daarvoor nodig is. In volgende adviezen kwamen deze bezwaren terug, bijvoorbeeld in een analyse door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam.

Daarnaast speelde het gebruik van onbekende kwetsbaarheden, oftewel zero days, door de politie een grote rol in de discussie rond het voorstel. Zo introduceerden Kamerleden Van Tongeren en Verhoeven een voorstel om het gebruik van kwetsbaarheden volledig uit het wetsvoorstel te schrappen. Dit werd echter ontraden door staatssecretaris Dijkhoff. D66 liet daarom dinsdag weten tegen het voorstel te stemmen. Een ander voorstel, van de Kamerleden Recourt en Tellegen, betrof het melden van de kwetsbaarheden bij softwareontwikkelaars. Dit was het enige amendement van vele dat niet door de staatssecretaris werd ontraden en een van de twee aangenomen amendementen.

Tijdens een recent debat in de Tweede Kamer kwam naar voren dat de regering niet wil dat de politie kwetsbaarheden bij andere partijen gaat inkopen. Dit zou echter wel kunnen als deze kwetsbaarheden deel uitmaken van hacktools, waarbij niet duidelijk is welke onderdelen precies worden gebruikt om een systeem binnen te komen.

Bron: tweakers.net

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon