• Oekraïne onderzoekt mogelijke internetaanval op energienet Kiev

Oekraïne onderzoekt mogelijke internetaanval op energienet Kiev

Clock Geplaatst op woensdag 4 januari 2017

De Oekraïense overheid onderzoekt een mogelijke internetaanval op haar energienet, zo bevestigde de directeur van het nationale energiebedrijf Ukrenergo tegenover persbureau Reuters. Zondag werd een distributiestation om onbekende reden uitgeschakeld.

Volgens de topman zijn er twee mogelijke verklaringen voor de uitval, die tot een verlies van 200MW aan vermogen leidde. Dat komt neer op ongeveer een vijfde van het ’s nachts in Kiev opgenomen vermogen. Zo is het aan de ene kant mogelijk dat het om hardwarefalen ging, aan de andere kant zou het om ‘externe factoren’ kunnen gaan, wat duidt op een internetaanval. Omdat technici onbekende gegevens in de logbestanden van het energiebedrijf hebben gevonden, is de laatste mogelijkheid aannemelijker volgens Reuters.

De uitval betrof een distributiestation in de buurt van de hoofdstad Kiev, waardoor het noordelijke deel van de stad zonder elektriciteit kwam te zitten. Volgens een Facebook-bericht van de directeur duurde de uitval iets langer dan een uur. Er zijn nog geen conclusies over de oorzaak te trekken, stelt de topman. Het incident zou echter ‘iets nieuws zijn, wat experts nog niet eerder zijn tegengekomen’.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de energievoorziening in Oekraïne doelwit is van een internetaanval. Een jaar geleden kwamen 700.000 personen tijdelijk zonder stroom te zitten toen de BlackEnergy-malware de uitval van een energiecentrale tot gevolg had.

Bron: tweakers.net

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon