• Radiohacker teistert Australische luchtvaart

Radiohacker teistert Australische luchtvaart

Clock Geplaatst op woensdag 7 december 2016

08 november 2016 – De Australische federale politie is op zoek naar een hacker die zeker vijftien keer via de radio contact heeft gehad met vliegtuigen en luchtverkeersleiders. Hij deed zich daarbij voor als lid van de luchtverkeersleiding of piloot.

De radiohacker gaf onder meer de bemanning van vliegtuigen het bevel om hun landing af te breken. In zeker één geval trapte een piloot erin. Zijn vliegtuig bleef geruime tijd boven Melbourne cirkelen.

Diezelfde dag deed de man zich ook voor als piloot en zocht hij contact met de luchtverkeersleiding van het vliegveld van Melbourne. In een geluidsfragment bij ABC News is te horen dat de man zegt dat zijn vliegtuig in de problemen is en motorpech heeft. De luchtverkeersleiding kreeg echter al snel door dat het noodsignaal niet echt was en riep alle gebruikers van het kanaal op om de berichten van de nep-piloot te negeren.

Onrust onder piloten

De voorzitter van een pilotenorganisatie zegt tegen Australische media dat er door dit nep-radiocontact veel onrust is onder piloten. Bevelen van luchtverkeersleiders moeten te allen tijde worden opgevolgd. Voor piloten is het moeilijk vast te stellen of radiocontact authentiek is.

De Australische autoriteiten willen verder weinig kwijt over de jacht op de radiohacker. De dader hangt mogelijk een celstraf van twintig jaar boven het hoofd.

Bron: nos.nl

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon