• 7400 datalekken bij Autoriteit Persoonsgegevens gemeld

7400 datalekken bij Autoriteit Persoonsgegevens gemeld

Clock Geplaatst op donderdag 4 januari 2018

In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn er 7400 datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Een stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2016 toen het om ruim 3900 datalekken ging, zo laat de toezichthouder tegenover Trouw weten.

De meeste meldingen waren afkomstig uit de sector gezondheid en welzijn, gevolgd door openbaar bestuur en financiële dienstverlening. Bij elkaar zijn deze sectoren voor bijna 70 procent van de meldingen verantwoordelijk. In de meeste gevallen gaat het om naam en adresgegevens die zijn gelekt, alsmede geslacht, geboortedatum en/of leeftijd. In honderden gevallen ging het ook om het burger service nummer.

Hoewel de Autoriteit Persoonsgegevens boetes kan opleggen voor het lekken van data heeft de toezichthouder dat dit jaar nog niet gedaan, net zoals vorig jaar. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat het opleggen van boetes geen doel van de meldplicht datalekken is. De meldplicht moet er juist voor zorgen dat gegevens beter worden beveiligd. De Britse privacytoezichthouder legde dit jaar wel tal van boetes op wegens datalekken en lakse it-beveiliging.

 

Bron: https://www.security.nl/posting/544352/7400+datalekken+bij+Autoriteit+Persoonsgegevens+gemeld

 

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon