• Thuiswerkers niet zorgvuldig met cybersecurity

Thuiswerkers niet zorgvuldig met cybersecurity

Clock Geplaatst op maandag 27 juli 2020

Meer dan de helft van de thuiswerkers in Nederland is op de hoogte van het cybersecuritybeleid van hun werkgever. Ondanks het bewustzijn van de risico’s gebruiken veel werknemers niet-werkgerelateerde apps op hun werktelefoon, -laptop of -tablet. Dit blijkt uit een internationaal onderzoeksrapport van Trend Micro over thuiswerken en cybersecurity.

Meer dan de helft (63%) van de Nederlandse thuiswerkers zegt zich meer bewust te zijn van het cybersecurity-beleid van hun organisatie sinds het begin van de lockdown, maar velen lappen deze regels toch aan hun laars door beperkte kennis of middelen. Dat staat in het onderzoeksrapport van Trend Micro dat laat zien hoe thuiswerkers in 27 landen omgaan met cybersecurity.

Bewustwording cybersecurity
Het Trend Micro Head in the Clouds-rapport is gebaseerd op interviews met 13.200 thuiswerkers in 27 landen, inclusief Nederland. De vragen gingen over de houding van de werknemers ten opzichte van cybersecurity- en IT-beleid. Het laat zien dat er nooit eerder zoveel bewustwording is geweest over cybersecurity onder werknemers. Het onderzoek onderstreept tevens dat de aanpak die bedrijven hebben op het gebied van training erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat security-beleid ook wordt uitgevoerd.

De resultaten laten zien dat de zogenaamde ‘security awareness’ is toegenomen. Van de Nederlandse thuiswerkers geeft 83 procent aan instructies van hun IT-team serieus te nemen. Zeker 60% snapt ook dat het gebruik van niet-werkgerelateerde applicaties op het netwerk risico’s op het vlak van security met zich meebrengt.

Persoonlijke doeleinden
Ondanks dat de meeste mensen zich bewust zijn van deze risico’s, betekent het niet automatisch dat ze zich ook aan de regels houden. 57% van de werknemers geeft toe dat ze niet-werkgerelateerde applicaties gebruiken op een corporate device en 70% heeft zelfs corporate data verstuurd via deze apps. Verder geeft 78 procent van de respondenten toe dat ze hun werklaptop gebruiken voor persoonlijke doeleinden.

Productiviteit wint het voor veel gebruikers nog steeds van beveiliging. Ruim een derde van de Nederlandse respondenten geeft toe dat ze zich niet vaak afvragen of de apps die ze gebruiken onder beheer van IT staan. Dat komt vooral omdat ze met die apps gewoon hun werk willen doen.

Bron: Werkenveiligheid, 22 juli.

 

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon