• TikTok overtreedt AVG, stuurt data gebruikers ongevraagd naar Facebook

TikTok overtreedt AVG, stuurt data gebruikers ongevraagd naar Facebook

Clock Geplaatst op vrijdag 6 december 2019

TikTok overtreedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) door gebruikers te volgen en data van gebruikers ongevraagd door te sturen naar Facebook en analyseplatform Appsflyer, schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. TikTok volgt gebruikersgedrag online en biedt vervolgens geen mogelijkheid aan gebruikers om deze gegevens te verwijderen.

De krant analyseerde het verkeer van en naar TikToks app en website en kwam erachter dat Facebook en Appsflyer voortdurend gegevens ontvangen van gebruikers. Bijvoorbeeld wanneer gebruikers de app openen en sluiten, welke video’s ze gebruiken, op welke kanalen ze geabonneerd zijn en zelfs zoektermen die gebruikers invoeren.

Deze data worden vervolgens doorgestuurd naar Facebook en AppsFlyer. AppsFlyer is een mobiel platform dat aan marketinganalyse doet. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen meer dan 4.500 klanten waarmee ze data delen.

Gebruikers die geen account hebben bij TikTok, maar wel gebruikmaken van het platform, krijgen een nummer toegewezen. Op die manier kan ook hun online gebruikersgedrag worden gevolgd.

Gebruikers volgen met een digitale vingerprint

TikTok volgt gebruikers met gebruik van een soort digitale vingerprint. Door een combinatie van verschillende technieken vormt de app een uniek beeld van een gebruiker.

Dit doet het bedrijf onder andere door specifieke beelden en geluiden te tonen die uniek zijn voor een toestel. De schrijver van het artikel van de Duitse krant vertelt op Twitter over de manieren waarop TikTok deze digitale vingerprint vormt.

Volgens de krant is deze manier van gebruikers tracken vergelijkbaar met cookies. Daar moet volgens de AVG toestemming voor gevraagd worden en dat doet de app nu niet. Ook kan zowel ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, als Facebook niet laten zien waar de data allemaal naartoe gaan en is er geen mogelijkheid om deze gegevens te verwijderen.

 

Bron: https://www.nu.nl/tech/6015865/tiktok-overtreedt-avg-stuurt-data-gebruikers-ongevraagd-naar-facebook.html

Arrow leftTerug naar overzicht
Cross icon